Nu ik aan yoga doe, weet ik wel beter

Al tien jaar was ik op zoek naar een manier om soepeler te worden. Ik was echt onwijs stijf en dat begon me steeds meer parten te spelen. Vroeger dacht ik nog: met die korte spieren kan ik goed voetballen, lekker snel draaien en sprinten. Leek me prima. Ik dacht dat als mijn spieren langer werden ze hun kracht kwijt zouden raken. Nu ik aan yoga doe, weet ik wel beter.

Ik twijfelde zeer om aan yoga te beginnen. Zo heb ik een enorme hekel aan binnensporten én hou ik niet van zweverigheid. Een vriend van me deed al Bikram en als hij erover vertelde, doemde bij mij een beeld op van mijzelf in de lotushouding. Een beeld dat ik graag snel weer liet vervagen.

Permanent onderhoud

Uiteindelijk, toen ik een jaar of 48 was, was ik stijf en stram als ik opstond. Pijnlijk stijf en stram… dus ik deed oefeningen onder de douche en na anderhalf uur was het dan wel weer te doen. Ik dacht: als ik er nu al zo aan toe ben, hoe moet dat dan als 60 of 70 ben? Bovendien had ik al 30 jaar serieuze rugproblemen waarvoor ik om de week naar de manueel therapeut ging. En dan waren er nog mijn jichtaanvallen. De situatie was, kortom, niet optimaal. Mijn lichaam had permanent onderhoud nodig en ik begon steeds meer te twijfelen of ik dit wel op de juiste manier deed.

Bikram Yoga scheelt me 600 euro per jaar

Toen ik een artikel had gelezen over Bikram Yoga en Bechterew patiënten werd ik nieuwsgierig. Mijn zoon van 24 heeft deze ziekte en ik was benieuwd of Bikram Yoga bij hem verbetering zou opleveren. We zijn samen aan de introweek begonnen en vier keer gegaan die week. Hierna kocht ik een 10-rittenkaart en toen die op was, had ik geen last meer van mijn rug. Het stramme opstaan was verleden tijd en ik heb geen stijve vingers of jichtaanvallen meer. Fysiotherapie heb ik dan ook geschrapt uit mijn verzekeringspakket en dat scheelt me 600 euro per jaar.

Beter in mijn andere sporten

Werkelijk alles in mijn lichaam beweegt soepeler. Ik loop makkelijker hard, ik maak bewegingen op het voetbalveld die ik in mijn jonge jaren niet zo soepel deed, skiën gaat vele malen beter, en schaatsen en golfen ook. Voor geen van deze sporten train ik meer actief, sommige zelfs minder. Sinds ik 3 tot 4 lessen Bikram Yoga per week doe, ben ik beter in al deze activiteiten. Als ik morgen word uitgenodigd, dan loop ik gewoon 7 tot 10 km.  Out of the blue. Of een hele wedstrijd voetballen, dat gaat ook prima qua kracht en conditie, souplesse en balgevoel. Mijn balans is gewoon beter en daardoor kan ik makkelijker een bal aannemen en van daaruit weer in beweging komen.

Uitdaging vinden in de yoga zelf

In het begin deed ik Bikram Yoga vooral voor de voordelen die het me opleverde, maar na verloop van tijd vond ik ook een uitdaging in de yoga zelf. Ik luisterde beter en beter naar de instructies en ontdekte mijn eigen uitdaging in de beoefening. En ik blijf de lat voor mezelf steeds hoger leggen. Dat is ook het mooie aan Bikram Yoga vind ik: je kunt jezelf steeds verder verbeteren, blijf gewoon steeds je best doen, het wordt nooit echt makkelijk doordat er altijd wel iets te verbeteren of te verdiepen valt. Ja, het is zwaar, daar ben ik eerlijk over, maar als je je best doet, word je ook op vele vlakken beloond. In die zin is het voor mij niet eens een vraag of ik naar yoga ga, ik ga gewoon en voel me er geweldig onder. En daarom zeg ik: kom gewoon, doe het minstens een maand en beoordeel dan wat het je oplevert. Het gaat erom dat je er tijd en moeite insteekt, het verschil ga je merken.

En mijn zoon…? Sinds hij Bikram Yoga doet, gebruikt hij minder medicijnen en hij heeft inmiddels de helft van zijn ontstekingswaarde. Ook al vindt hij Bikram Yoga niet altijd leuk, hij voelt zich er beter door en daardoor weet hij dat hij het gewoon moet doen. Hij heeft het dan ook tot prioriteit gemaakt in zijn leven.

 

Naam: Hans

Leeftijd: 52

School: Bikram Yoga Den Haag

Geboren in: Den Haag

Beroep: business consultant

Bikram Yoga sinds: september 2014

Reden: werken aan souplesse